woensdag 15 februari 2017

50 jaar Jostiband (Recensie)

De Jostiband is al tientallen jaren een begrip in de muziekwereld, de band kenmerkt zichzelf vooral omdat het merendeel van de muzikanten verstandelijk beperkt is. In 1966 werd het concept opgericht door de Johannes Stichting in Nieuweveen, waarna de band in 1974 verhuisde naar Zwammerdam. Ruim 50 jaar later, bestaat de Jostiband nog steeds en vieren zij hun 50-jarige bestaan.


De 50ste jaargang van de band werd eind 2016 al groots gevierd in de Ziggo Dome te Amsterdam waar de muzikanten een grootschalig jubileumconcert gaven. Samen met onder andere Armin van Buuren, Gerard Joling, René Froger, Marco Borsato en Ellen ten Damme gaven zij het grootste concert ooit in de historie van de Jostiband. Op zaterdag 4 februari 2017 werd het feestje opnieuw gevierd in de concertzaal van Theaters Tilburg doormiddel van een energiek jubileumconcert. Een bijzondere avond voor zowel de muzikanten als het bezoekende publiek, het is niet gebruikelijk dat het orkest langs de theaters trekt, dus de verwachtingen van het publiek waren hoog. En vol trots en met een gigantische dosis aan enthousiasme maakten de muzikanten de hoge verwachtingen meer dan waar.

De ruim 50 van de 140 muzikanten van de Jostiband brachten onder leiding van Lyan Verburg een breed repertoire aan muzikale arrangementen ten gehore. We kunnen avond lang en breed uitmeten, maar uiteindelijk komen we tot de eindconclusie dat de Jostiband een heerlijk muzikaal avondje presenteert, waarbij het publiek meermaals aangenaam verrast wordt. Het motto van het orkest is om muziek te spelen van “Beat tot Bach” waar zij ook een letterlijke invulling aan geven. Zo worden er echte ‘Jostiband klassiekers’ gespeeld zoals het nummer “Twee emmertjes water halen” en het prachtige ‘Halleluja’ van Leonard Cohen. Anderzijds speelt het orkest ook moderne muziek waaronder een geniale cover van ‘Viva La Vida’ van Goldplay. Eveneens bijzonder is de connectie die zij onlangs maakten met DJ/producer Armin van Buuren, het orkest speelt een geniale cover van ‘PingPong’ gecombineerd met ‘This Is What It Feels Like’. Indrukwekkend en vooral bijzonder hoe kwalitatief de muziek is die de heren en dames samen met de twee orkestleiders ten gehore brengen.

Want het is een hele missie om de 140 orkestleden elke woensdag in Zwammerdam op te leiden tot volwaardige muzikanten, aldus orkestleidster Lyan Verburg. Zij vertelt over hoe de repetities er wekelijks aan toe gaan en hoe nieuwe muziek wordt gecomponeerd, zodat iedereen op zijn of haar niveau kan meespelen. Zo heeft zij een assistent gedurende de uitvoeringen die bordjes de lucht in steekt waar akkoorden opgeschreven staan, op deze manier kunnen ook de meest beperkten meespelen met het orkest. Daarnaast ligt de kracht van het orkest bij de onderlinge verhoudingen bij de muzikanten. Orkestlid Evelien vertelt over hoe zij Tijmen, die nieuw is in het orkest, heeft begeleid en geholpen zodat hij nu kan meespelen. Het orkest heeft een intense wil om kwalitatieve concerten op de planken te zetten, dat getuigt uit hun enorme enthousiasme en doorzettingsvermogen wat er al vanaf het eerste nummer afspat.

De Jostiband is dankbaar voor elk optreden, deze dankbaarheid en hun grote ambities maken dat zij inmiddels wereldwijd op de kaart staan als grootste en bekendste orkest voor mensen met een verstandelijke beperking. En dat is terecht, puur omdat het echt een genot is om een uitvoering van de Jostiband bij te wonen. Als bezoeker heb je niet alleen het voorrecht om te genieten van de prachtige muziek die het orkest speelt, maar ook nog eens geluk om te genieten van de enthousiaste muzikanten op het toneel. Een meer dan heerlijke avond in het theater is het logische gevolg. Hulde voor deze mensen, hun kwaliteit, ambitie en doorzettingsvermogen. Een aanrader!

Bas Oeijen