zondag 5 november 2017

Di-rect (03-11-2017, AFAS Live Amsterdam)

De Haagse band Di-rect stond op vrijdag 3 november in de AFAS-Live te Amsterdam met show voor zowel de bandleden als voor de fans. Dé Di-rect-show van het jaar, waarbij tevens het nieuwe album in vol ornaat gespeeld zou worden. Het resultaat? Een memorabele avond in het muzikale bestaan van de Haagse rockband.
In het jaar 1999 bracht Dick Westland samen met Dennis van Hoorn een groepje muzikanten bij elkaar. De zoon van Westland, Jamie Westland vormde met Bas van Wageningen, Frans van Soest en Tim Akkerman de rockband Di-rect. Het nummer ‘Just I Way I Do’ zorgde direct voor een algehele bekendheid in Nederland. In 2001 presenteerde de Hagenezen hun eerste album ‘Discover’. Binnen het jaar braken zij door bij het grote publiek; In 2002 speelden de heren onder andere op Pinkpop, Lowlands en Parkpop. De muzikale tijdlijn van de bekende band kent een bewogen en noemenswaardige levensloop. De band won diverse muziekprijzen en deed het goed in de (internationale) hitlijsten.

In 2009 maakte leadzanger Tim Akkerman bekend dat hij de band Di-rect zou gaan verlaten en zichzelf zou richten op een solocarrière. De Haagse band zocht een nieuwe leadzanger door middel van het televisieprogramma ‘Wie is Di-rect?’. Zanger Marcel Veenendaal werd op 8 avonden november 2009 gekozen als nieuwe leadzanger van Di-rect. In de loop van de afgelopen jaren heeft hij bewezen dat die rol hem op zijn lijf geschreven is. Zijn performance gedurende de show in AFAS-Live bevestigde dit, voor de volle honderd procent.

In het voorprogramma stond de Haagse popgroep Son Mieux die tussen 20:00 en 21:00 het publiek opwarmde voordat Di-rect de bühne onveilig mocht maken. Een heerlijk rustig voorprogramma waarbij Son Mieux een prettige sfeer wist te creëren voor het afwachtende AFAS-Live. De Haagse band betrad zelf net na negenen het podium. Met een theatrale overtune openden de heren het concert met het nummer ‘Invincible’ waarna de heren de klassieker ‘This Is Who We Are’ speelden. Het gevolg? Een kwalitatieve concertopener waarmee de toon voor de rest van het concert werd gezet.

Naast de klassiekers bracht Di-rect ook veel nieuw werk van het nieuwe album ten gehore. In oktober kwam hun nieuwe album ‘Roling With The Punches’ uit. Een swingend album waarbij de rockband hun formatie uitbreidde met blazers en strijkers. De zogeheten Motown-vibes waren ook duidelijk voelbaar gedurende hun show in het AFAS-Live. Het strijkerskwartet en de blazers brengen een unieke feeling aan het geluid van Di-rect. Gedurende de show, de grootste clubshow ooit (aldus de band), zorgde dit voor een intens plezierige sfeer in de concertzaal. We kunnen dan ook geen kritiek hebben op de performances van de Haagse rockband. De setlist was sterk en afwisselend en het enthousiasme van de heren stond op standje plus honderd. Het resultaat? Een krachtige show waarbij het publiek voldaan huiswaarts keerde.

Bas Oeijen
Foto (c): Bas Oeijen, archief