donderdag 10 mei 2018

Marco Borsato - Thuis (09-10-2018, Poppodium 013 Tilburg)

Woensdag 9 en donderdag 10 mei stond Nederpopzanger Marco Borsato in een uitverkocht 013 te Tilburg. De zanger tourt momenteel langs de grote poppodiums met zijn albumtournee ‘Thuis’. De afgelopen jaren speelde Borsato voornamelijk in grote popzalen zoals de Ziggo Dome en het Sportpaleis, waar Borsato later deze maand drie shows speelt. Al dan niet bewijst Borsato dat hij eveneens thuis is in de kleinere zalen.


Marco Borsato is een begrip in de Nederpopmuziek, velen onder ons zijn opgegroeid met zijn muziek op de radio en de televisie. Borsato brak in 1990 door toen hij deelnam aan de Soundmixshow, in 1994 maakte hij de overstap naar het Nederlandstalige lied. Hij scoorde een nummer 1-positie met het nummer ‘Dromen zijn bedrog’. In de jaren na 1994 groeide hij uit tot een van de meest geliefde zangers van Nederland. Er volgden vele albums en daarmee ook vele hitnoteringen. Al vele jaren speelt Borsato grootschalige concerten in stadions en grote concertzalen. Met de albumtournee ‘Thuis’ heeft de zanger ervoor gekozen om zijn publiek weer stedelijk op te zoeken. De zanger trekt de komende maand met zijn clubshows nog naar Enschede, Antwerpen, Utrecht en Amsterdam, daar waar hij zijn tour zal afsluiten in Koninklijk Theater Carré.

Ondanks dat de zanger inmiddels de leeftijd van 50 is gepasseerd, is het indrukwekkend om te zien hoe met hoe veel energie hij op het podium staat. Na een instrumentale ouverture wekte hij met de nummers ‘Thuis’, ‘Wat doe je met me’ en ‘Wakker’ een krachtige eerste indruk bij het Tilburgse publiek. Het bleek uit zijn zang, zijn spreken en uit zijn non-verbale houding dat hij zich thuis voelde in Tilburg. “We gaan vanavond herinneringen maken” sprak Borsato voordat hij het emotionele ‘Het Water’ inzette. Gedurende de avond deelde Borsato ook vele eigen herinneringen met het publiek. Zo vertelde hij over zijn eerste liefdesbrieven op de lagere school, zijn relatie(perikelen) met Leontien en over hoe hij de spastische Dennis in een brandwondencentrum ontmoette. Alle, vaak indrukwekkende, verhalen werden afgesloten met een passend nummer uit zijn muzikale oeuvre.

Een van zijn grootste charmes is dan ook zijn authenticiteit. Borsato heeft het vermogen om te laten zijn dat hij artiest maar óók mens is. Hij is niet bang om zijn emoties met zijn publiek te delen, wat tevens ook hoor- en voelbaar terugkomt in zijn zang. Maar aan de andere kant heeft hij ook een recalcitrante kant. Meer dan eens grist hij een telefoon uit de handen van een zijn fans en maakt selfies of videobelt met de andere kant van de lijn. Ook stuiterde en sprintte hij over het podium met zijn luchtgitaar terwijl hij een nipje bier van een fan dronk. Zijn enthousiasme was voelbaar en aanstekelijk.

Net zo aanstekelijk was de krachtige opbouw van het concert: Ondanks dat de tour gewijd is aan zijn nieuwe album passeerden er diverse oude bekende hits. Kippenvel trok over je armen toen de zaal meezong met ‘Ik leef niet meer voor jou’ en ‘Vrij Zijn’. De oude hits vormden een prettige afwisseling met de recentere nummers, alhoewel het publiek in Tilburg net zo hard meezong met de nummers van zijn nieuwe album. Marco Borsato is duidelijk nog steeds een geliefde artiest die zonder moeite een avondvullende show kan spelen zonder zijn publiek te vervelen. En ja, Borsato was ‘Thuis’ in Tilburg. Maar zoals hij op dit moment presteert zal hij dat in elke stad en concertzaal zijn. Een ding is een gegeven, de beloofde herinneringen zijn gemaakt!

Bas Oeijen

Foto: (c) Stefanie Portegies / Maxazine